top of page

 

 

 

Likdoorn

Een likdoorn staat ook wel bekend als een eksteroog of clavus en kan behoorlijk vervelend zijn. Het is een eeltverdikking dat vaak onder de voet voorkomt en druk geeft op de zenuwen of botten van de voeten/tenen. Deze druk kan heel erg pijnlijk zijn waardoor ook lopen zeer kan doen. Likdoorns komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, dit is vooral te wijten aan het feit dat veel vrouwen te strakke schoenen dragen waardoor onder invloed van wrijving en druk een likdoorn ontstaat.

 

Hoe ontstaan likdoorns?
Likdoorns ontstaan door een overmatige wrijving en druk op een specifieke plek. Als defensie tegen de druk gaat de huid zichzelf beschermen door eelt aan te maken tussen het drukpunt en de schoen. Doordat het eelt zich niet aan de buitenkant kan ontwikkelen door de druk wordt het naar binnen gedrukt, waar het een scherpe, diepe pijn aan de zenuwen kan geven. De druk en wrijving die voor de problemen zorgt is vaak afkomstig van de schoenen. Wanneer schoenen te strak of te smal zijn of te hoge hakken hebben ontstaat lokaal op het drukpunt een likdoorn. Ook bij mensen met overwicht, vormafwijkingen aan de voet en atleten zien we dat likdoorns vaker voorkomen. Hierbij kan ook overmatig zweten een rol spelen waardoor de huid gaat verweken en daardoor beschadigd raakt, bij deze situatie is de likdoorn juist week in plaats van hard.

 

Symptomen likdoorns
Likdoorns zijn meestal ringvormig met een klein centrum en herken je aan een pijnlijk, glasachtig en geel plekje. Vaak zien we ze aan de voetzool, teengewrichten of tussen de tenen. Ook zien we soms likdoorns op de handen en vingers al komt dat een stuk minder vaak voor. Het onderscheiden van likdoorns met reguliere eeltvorming kan soms lastig zijn maar het verschil zit met name in de omvang en gevoeligheid van het plekje. Eeltvorming komt voor op een groter deel van de voet en is niet pijnlijk, een likdoorn is een veel kleiner plekje dat vaak erg pijn doet.

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Belangrijk is in ieder geval dat de oorzaak van de likdoorn wordt aangepakt. Als de irriterende factor verdwijnt zal ook de irritatie van de likdoorn verminderen. Goed passende schoenen zijn daarbij uiteraard erg belangrijk. Wel is het zo dat likdoorns zelden uit zichzelf verdwijnen dus is het alsnog raadzaam de likdoorn te laten verwijderen door een professional.

 

Pedicure
Onze pedicure kan uw likdoorn vakkundig verwijderen. Naast de basisopleiding pedicure heeft ze ook de kopstuk “medisch pedicure” doorlopen waardoor ze ook gespecialiseerd is in het behandelen van risicovoeten.

bottom of page