top of page

 

 

 

Overbeharing

Haar zit over ons hele lichaam met uitzondering van de handpalmen en voetzolen. Oorspronkelijk had het lichaamshaar een belangrijker rol in de temperatuurregulatie, maar die functie heeft het nu niet meer. Overmatige beharing op één of meerdere lichaamsdelen wordt overbeharing genoemd. Het kan zowel in het gezicht als op het lichaam voorkomen. Dit wordt vaak als cosmetisch storend beschouwd.  

 

Wat is beharing?

De haargroei van de mens is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Voor de geboorte zijn alle haarfollikels al gevormd. Na de geboorte produceren de haarfollikels twee soorten haren: terminaal haar en vellus haar. Terminaal haar is grof, gepigmenteerd, lang en hormoon afhankelijk. Vellus haar is zacht, mergloos, ongepigmenteerd, kort en nauwelijks zichtbaar. Na de geboorte worden er geen nieuwe follikels meer gevormd, maar er kunnen nog wel nieuwe terminale haren ontstaan. Dit gebeurt doordat de follikels die eerst vellusharen produceerden dan terminale haren gaan produceren. Dit gebeurt onder andere onder invloed van hormonen.

 

Hoe ontstaat overbeharing?

De ontstaanswijze van overbeharing kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder worden de twee vormen van overbeharing beschreven, namelijk hypertrichose en hirsutisme.

 

Hypertrichose

Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Het komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit. Hypertrichose kan onderverdeeld worden op basis voorkomen (gegeneraliseerd: op meerder plaatsen tegelijk of gelokaliseerd: op een plaats), de beginleeftijd (vanaf de geboorte aanwezig of later gekregen), en het type haar.

 

Gegeneraliseerde hypertrichose

Gegeneraliseerde hypertrichose is beharing op meerdere plaatsen op het lichaam. Deze ontstaat voor de puberteit. De gepigmenteerde haren nemen toe in de loop van de kinderjaren en zijn vooral gelokaliseerd op het gezicht, de bovenarmen en –benen en op de rug. Een andere oorzaak kan zijn het gebruik van medicijnen, dit wordt dan vooral gezien op het voorhoofd, de slapen, de buigzijden van de ledematen en de romp. Na het staken van de medicijnen verdwijnen de haren meestal weer.

 

Gelokaliseerde hypertrichose

Gelokaliseerde hypertrichose die aanwezig is bij de geboorte is de oorzaak van een erfelijk syndroom. Is dit niet het geval dan wordt het vaak pas vanaf de puberteit zichtbaar.

 

Hirsutisme

Dit is een mannelijk beharingspatroon bij vrouwen. De groei van deze haren wordt veroorzaakt door een verhoogde concentratie van het mannelijke geslachtshormonen in de bloedcirculatie, een verhoogde gevoeligheid van de haarfollikels voor mannelijke geslachtshormonen, of een toegenomen lokale omzetting van testosteron. De meest voorkomende locaties waar hirsutisme voorkomt zijn de bovenlip, de kin, de hals, de borst, rond de tepels, op de buik, de rug en de binnenzijde van de bovenbenen.

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Laser

Er wordt gebruik gemaakt van het ELOS systeem. Deze technologie is veiliger en effectiever dan de traditionele laser of IPL technieken en kan ook worden toegepast bij blonde en grijze haren.

cosmetique-totale-behandeling1.jpg

AFSPRAAK INPLANNEN LASER ONTHARING

Maak eenvoudig online een afspraak en kom langs in de HuidAcademie.

bottom of page