Droge huid

De huid geldt als grootste orgaan van ons lichaam en weegt ongeveer 15-18% van ons hele lichaamsgewicht. Een gezonde huid beschermt ons tegen gevaren van buitenaf zoals infecties, UV straling, schadelijke stoffen en nog veel meer. Het deel van de huid dat daarin cruciaal is, heet de barrièrefunctie. Deze barrière zorgt er voor dat de huid in staat is om dat soort gevaren op te vangen en te vernietigen. Daarnaast reguleert de huid onze temperatuur, geeft signalen door naar ons zenuwstelsel en zorgt dat ons calciumniveau op peil is. Niet bij iedereen is de huid even gezond, een droge huid kan hiervan het gevolg zijn. Hieronder lichten we toe hoe dit allemaal werkt.

 

Wat is een droge huid?
Een droge huid kenmerkt zich door een trekkerig gevoel, schilfertjes, jeuk en soms kan de huid zelfs barsten. Wat we zien bij droge huiden, is dat ze vaak een verminderde barrièrefunctie hebben en een tekort aan vocht in de lederhuid (dermis).

Hoe ontstaat een droge huid?
Maar 5-8% van de mensen wordt geboren met een droge huid, hierbij heeft de droogheid te maken met biologische of intrinsieke factoren. De rest van de mensen met een droge huid heeft dat meestal verworven door invloeden van buitenaf, namelijk extrinsieke factoren.

Normaal gesproken zorgen de cellen in de lederhuid (dermis) dat de rest van de huid gehydrateerd wordt. Wanneer dit door verschillende factoren niet gebeurt, droogt de huid uit. Naast een verminderde hydratatie van de huid, kan ook een verstoorde barrièrefunctie voor een droge huid zorgen. Een goede barrièrefunctie zorgt er voor dat onze huid vocht vast houdt, wanneer dit niet goed gebeurt, verdampt een deel van het vocht en gaat de huid uitdrogen.

De volgende factoren zijn de belangrijkste oorzaken van een verminderde hydratatie en barrièrefunctie:

 • Droge lucht
  Bij het wisselen van seizoen zien we vaak dat de huid droger wordt. De verwarming of airco gaat weer aan, de luchtvochtigheid verandert en de wind waait in ons gezicht. Door deze veranderingen verdampt meer vocht uit onze huid dan gewoonlijk, en gaat de huid droog aanvoelen.

 • Water en zeep (‘verkeerde’ cosmetica)
  Wanneer de huid wordt gewassen met water en een verkeerde reiniger, worden onnodig natuurlijke vetten (lipiden) verwijderd. De aanwezigheid van deze vetten zorgt ervoor dat de huid niet te veel vocht verliest. Het gebruik van een verkeerde reiniger kan er voor zorgen dat te veel van deze vetten worden verwijderd waardoor te veel vocht verdampt.

 • Moisturizen
  Hydrateren en moisturizen, het lijkt hetzelfde maar er zit een belangrijk verschil in. Bij moisturizen wordt een vocht-inbrengende crème aangebracht op de huid die de bovenste huidlagen van vocht voorzien. Het voelt lekker aan, maar deze crèmes komen niet in de huidlaag die normaal gesproken voor de aanmaak van vocht zorgt. Als reactie op deze crème stopt de onderste huidlaag met het afgeven van vocht, gezien de huidlaag daarboven al voorzien is. Wat je dus bereikt, is dat de huid van binnenuit uitdroogt en dat de huid afhankelijk wordt van de crème. Wat we wel willen is de huid hydrateren. Hiermee “train” je de cellen in de onderste huidlaag om zelf vocht vast te houden en af te geven aan de bovenste huidlagen. Op deze manier is de huid niet afhankelijk van een crème, en zijn alle huidlagen van voldoende vocht voorzien.

 • Menopauze
  Na de menopauze neemt de talgproductie van de huid af. Hoewel de talgproductie niet per se iets te maken heeft met de hoeveelheid vocht in de huid, zien we wel vaak dat mensen de huid droger vinden aanvoelen bij een verminderde aanwezigheid van talg.

 

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

ZO® Skin Health & ZO® Medical productlijn
De producten van Dr. Zein Obagi pakken de huidgezondheid op verschillende punten aan. De huid gaat in zijn geheel verbeteren en huidaandoeningen worden gericht aangepakt. Een gehydrateerde, gladde, egale en strakke huid is het gevolg.
 
ZO® Ultra Hydration Treatment
Deze behandeling met het Aloe Hydra Masque richt zich op een droge en vermoeide huid. Het masker bevat aloë vera, komkommer en kamille om de huid te verkoelen, kalmeren en voeden.

Adres

Frisselsteinstraat 8

5461 AD Veghel

info@dehuidacademie.nl  \\  Tel: +31 (0)413 - 820207

Openingstijden

Maandag:  09.00 – 17.30 uur en 's avonds op afspraak

Woensdag t/m vrijdag:  09.00 – 17.30 uur