Rosacea

Rosacea is een chronische ontsteking van de huid en betekent letterlijk 'rood als een roos'. Deze aandoening uit zich door middel van roodheid van de wangen, doorlopend over de neus, het midden van het voorhoofd en de kin. Daarbij zijn er rode uitgezette bloedvaatjes te zien. Bij ernstige vormen worden ook rode bultjes en puistjes gezien. Kenmerkend is dat er geen mee-eters worden gezien, zoals bij acne het geval is.

 

Hoe ontstaat rosacea?

Rosacea wordt voornamelijk gezien bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar met een licht huidtype. De oorzaak van rosacea ligt bij ontstekingsreacties in de huid die ontstaan door talg. De doorbloeding in het gezicht is verhoogd en de vaatjes zijn groter, talrijker en liggen dichter aan het oppervlak. De ernst van rosacea kan worden beïnvloed door uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. Voorbeelden hiervan zijn warmte, zonlicht, geneesmiddelen zoals corticosteroïden, het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel dit worden ook wel triggers genoemd, die de rosacea erger kunnen maken. Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij rosacea. Vaak is rosacea typisch rondom de neus en de wangen, in een soort vlinderpatroon, maar dat wil niet zeggen dat iedere rosacea er op deze manier uitziet.

 

Complicaties bij rosacea

  • Rhinophyma. In sommige gevallen ontstaat er door de ontstekingsreactie zwelling. De zwelling kan zodanig zijn dat de neus gaat vervormen. Er ontstaat een bloemkoolachtig aspect. Dit wordt vooral bij oudere mannen gezien en heeft – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht - niets te maken met overmatig alcohol gebruik.

  • Oogafwijkingen. Oogafwijkingen komen bij ongeveer de helft van alle patiënten voor. Meestal betreft het vrij onschuldige ontstekingen van de ooglidranden of bultjes in de huid van de oogleden. Soms gaat het om ontstekingen van het hoornvlies. Dit geeft pijn aan de ogen, de ogen tranen gemakkelijk en licht is moeilijker te verdragen.

 

Verschillende soorten rosacea

Erythematoteleangiëctatische rosacea

Opvlammende en aanhoudende roodheid van het gezicht met of zonder uitgezette vaatjes.

 

Papulopustuleuze rosacea

Aanhoudende roodheid van het gezicht met vanzelf weer verdwijnende puistjes of rode bultjes.

 

Phymateuze rosacea

Verdikte huid, onregelmatige onderhuidse bulten en vergroting van de neus, kin, voorhoofd, oren of oogleden.

 

Oculaire rosacea

Rode waterige ogen en het gevoel hebben dat er iets in het oog zit. De ogen voelen droog en branderig aan, kunnen jeuken en lichtgevoelig zijn.

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Bij oogafwijkingen kunt u terecht bij een oogarts. De huid kunnen we behandelen door middel van de volgende behandelmethoden:


ZO® Skin Health & ZO® Medical productlijn
De producten van Dr. Zein Obagi pakken de huidgezondheid op verschillende punten aan. De huid gaat in zijn geheel verbeteren en huidaandoeningen zoals rosacea worden gericht aangepakt. Een stralende, gladde, egale en strakke huid is het gevolg.
 
ZO® Acne and Oil Treatment

Minimaliseert de talgproductie, grove poriën en inflammatie.

 

ZO® Stimulator Peel
Stimuleert celvernieuwing en geeft een verheldering van de huid waardoor er een frisse, gezonde huid tevoorschijn komt.

 

Laser
Geschikt voor het behandelen van roodheid, couperose, pigment, verheven huidlaesies en littekens.

Camouflage

Door de minerale make-up van colorescience kunt u de couperose zo camoufleren dat het niet tot nauwelijks zichtbaar is. Dit wordt gedaan door samen met de visagist te kijken naar een juiste kleur.

Adres

Frisselsteinstraat 8

5461 AD Veghel

info@dehuidacademie.nl  \\  Tel: +31 (0)413 - 820207

Openingstijden

Maandag:  09.00 – 17.30 uur en 's avonds op afspraak

Woensdag t/m vrijdag:  09.00 – 17.30 uur