top of page

 

 

 

Steelwratjes/Fibromen

Fibromen, ook wel steelwratjes genoemd in de volksmond, zijn goedaardige kleine gezwellen. De naam wratje is eigenlijk niet correct aangezien er geen virus aan te pas komt, in plaats daarvan ontstaat een steelwratje meestal spontaan.

Wat is een fibroom?
Een fibroom is een goedaardige tumor van het bindweefsel. Het zijn kleine, gesteelde uitstulpingen van de huid, doorgaans in huidkleur maar soms ook lichtbruin. Hoewel ze een wratachtig uiterlijk hebben, zijn ze dat niet, en zijn dus ook niet besmettelijk. Vaak hebben fibromen een afmeting van 2-5mm maar ze kunnen ook groter voorkomen tot wel 2-3cm. Doorgaans zien we dat fibromen in groepjes voorkomen maar ook solitair zijn ze te vinden.

Waar komen fibromen voor?
De voorkeurslocaties van fibromen zijn de oksels, liezen, hals, onder de borsten, op de oogleden en op de romp.

Bij wie zien we fibromen?
Fibromen komen zeer vaak voor, meer dan 25% van de mensen heeft er ooit last van. Bij vrouwen zien we ze vaker dan bij mannen, dit is te wijten aan de relatie tussen fibromen en hormonen. Zo komen steelwratjes vaker voor bij zwangere vrouwen en na de menopauze. Ook in combinatie met overwicht, suikerziekte en een aantal zeldzame aandoeningen zien we dat steelwratjes vaker voorkomen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?


Fibromen zijn zeer gemakkelijk te behandelen. Wij bieden 2 opties aan die beiden erg succesvol zijn in het volledig verwijderen van fibromen.

Lasertherapie
Geschikt voor het behandelen van roodheid, couperose, pigment, littekens en verheven huidlaesies zoals fibromen.

 

Cryotherapie
Cryotherapie is een behandeling waarmee diverse goedaardige huidlaesies worden verwijderd op basis van bevriezing. Indicaties zijn wratten, fibromen, verhoornde bultjes en goedaardige moedervlekken.

Cauterisatie

De pen (cauteerstift) wordt elektronisch verhit en op deze manier kan de wrat/fibroom snel verwijdert worden. Middels laagspanning wisselstroom (er loopt dus geen stroom door de patiënt, wat weleens geacht wordt) ontstaat er hitte die het weefsel wegschroeit. 

bottom of page