top of page

 

 

 

Gevoelige huid

Een schrale rode huid, bultjes, vlekjes en jeuk; veel mensen geven aan last te hebben van een gevoelige huid. Voornamelijk vrouwen hebben last van een gevoelige huid en dan met name in het gelaat. Een gevoelige huid is een huid die sterker en sneller reageert op interne- en externe prikkels, zoals kou en hitte, chemicaliën of UV straling. Een gevoelige huid kan genetisch bepaald zijn of veroorzaakt worden door een huidaandoening, maar in de meeste gevallen ligt de oorzaak ergens anders.

 

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is gevoelig voor verschillende factoren of stoffen waar een normale huid niet op zou reageren. Er treden zichtbare reacties, zoals rode vlekjes en bultjes op wanneer de huid in contact komt met normaal gesproken onschuldige interne of externe factoren. De intensiteit van de gevoeligheidsreactie verschilt per huid.

 

Hoe ontstaat een gevoelige huid?

De belangrijkste functie van de huid is dat het een barrière vormt tussen het lichaam en de buitenwereld. Deze huidbarrière beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf, zoals micro-organismen, schadelijke stoffen en vuil, maar zorgt er ook voor dat het vochtverlies van de huid gering blijft. Wanneer de huidbarrière beschadigd is, wordt de huid gemakkelijker doorlaatbaar, waardoor het vocht in de huid makkelijker kan verdampen en irriterende stoffen en micro-organismen makkelijker de huid binnen kunnen dringen. De huid weer gezond maken, door onder andere het herstellen van de barrièrefunctie, zorgt ervoor dat de huid weer normaal zal functioneren.

 

De volgende interne en externe factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van een gevoelige huid:

 

 • Droge lucht
  Bij het wisselen van seizoen zien we vaak dat de huid droger wordt. De verwarming of airco gaat weer aan, de luchtvochtigheid verandert en de wind waait in ons gezicht. Door deze veranderingen verdampt meer vocht uit onze huid dan gewoonlijk, en wordt ook de barrièrefunctie aangetast.

 • Verkeerde cosmetica
  Veel cosmetica bevatten een hoge dosering irriterende ingrediënten zoals conserveringsmiddelen, alcohol en parfum. Zodoende dat uw reiniger de huid krachtig ontvet, uw crème lekker ruikt en gerust een jaartje open kan staan. Maar een te veel aan deze kunstmatige toevoegingen kunnen ook zorgen voor een branderig gevoel, jeuk, roodheid en irritatie.

 • Contactallergie
  Een gevoeligheid voor verschillende bestandsdelen uit cosmetica dient niet verward te worden met een allergie. Hierbij is niet enkel sprake van irritatie maar van een acute of chronische allergische reactie. Dit ontstaat nadat iemand na eerder contact overgevoelig is geworden en daardoor bij herhaling een allergische reactie toont.

 • Moisturizen
  Hydrateren en moisturizen, het lijkt hetzelfde maar er zit een belangrijk verschil in. Bij moisturizen wordt een vocht-inbrengende crème aangebracht op de huid die de bovenste huidlagen van vocht voorzien. Het voelt lekker aan, maar deze crèmes komen niet in de huidlaag die normaal gesproken voor de aanmaak van vocht zorgt. Als reactie op deze crème stopt de onderste huidlaag met het afgeven van vocht, gezien de huidlaag daarboven al voorzien is. Wat je dus bereikt, is dat de huid van binnenuit uitdroogt en dat de huid afhankelijk wordt van de crème. Wat we wel willen is de huid hydrateren. Hiermee “train” je de cellen in de onderste huidlaag om zelf vocht vast te houden en af te geven aan de bovenste huidlagen. Op deze manier is de huid niet afhankelijk van een crème, en zijn alle huidlagen van voldoende vocht voorzien.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

ZO® Skin Health

Voor deze behandeling maken wij gebruik van ZO Skin Health. ZO Skin Health werkt op cellulair niveau om de huid te verzorgen, te herstellen en te onderhouden en is continue bezig om de wetenschap op het gebied van huidgezondheid te verbeteren.

 

ZO Skin Health biedt protocollen die aan te passen zijn voor iedere leefstijl en geschikt zijn voor iedere leeftijd en huidskleur.

 

Meer lezen over ZO Skin Health? Klik hier.

 

ZO® Ultra Hydration Treatment

Deze behandeling met het Aloe Hydra Masque richt zich op een droge en vermoeide huid. Het masker bevat aloë vera, komkommer en kamille

bottom of page