top of page

 

 

 

Littekens

Littekens kunnen het gevolg zijn bij beschadiging van de huid, bijvoorbeeld bij ongevallen, operaties of ziekten. Ze verschijnen als de wond geneest en de huid zich herstelt. Hoe meer de huid beschadigd is, hoe langer het duurt om te genezen en des te groter de kans op een zichtbaar litteken. Naast dat littekens cosmetisch storend kunnen zijn, kunnen ze ook klachten geven, zoals pijn en jeuk.

 

Hoe ontstaat littekenweefsel?

Wanneer de huid beschadigd is, zal het zichzelf gaan herstellen. De wondgenezing bestaat uit verschillende fasen. Een litteken ontstaat in de zogenoemde proliferatie- en remodelleringsfase. Tijdens de proliferatiefase wordt er nieuw weefsel aangemaakt om het ontstane wondgat op te vullen. Er wordt collageen (bindweefsel) aangemaakt voor de vorming van de nieuwe huid. In deze fase is het litteken roodachtig van kleur en kan het iets verheven zijn. In de remodelleringsfase wordt dit collageen geherstructureerd. Wanneer het genezingsproces goed verloopt, zal het litteken vervlakken, de roodheid verdwijnen en het litteken uiteindelijk vervagen. Het uitrijpen van een litteken kan wel tot twee jaar duren. Behandeling van een litteken, kan een litteken in kortere tijd doen verbeteren.

 

Soorten littekens

Hypertrofisch litteken

Dit litteken is verdikt en gezwollen op de plaats  van de oorspronkelijke verwonding. Het litteken is rood van kleur en kan pijnlijk zijn of jeuken. Een hypertrofisch litteken ontstaat in de meeste gevallen binnen enkele weken na de verwonding en kan snel in grootte toenemen. Het litteken kan op natuurlijke wijze langzaam minder zichtbaar worden.

 

Keloïd litteken

Een keloïd lijkt op een hypertrofisch litteken, maar een keloïd kan door blijven groeien tot buiten de wondranden.  Het is een woekering van het littekenweefsel. Het litteken is vaak rood of donkerder van kleur. Keloïden kunnen nog maanden na de verwonding ontstaan. Meestal verbeteren deze soort littekens niet uit zichzelf. Een keloïd komt vaker voor bij mensen met een getinte/donkere huidskleur.

 

Atrofisch litteken

Een atrofisch litteken is een dun, meestal wat verzonken litteken. Dit gebeurt wanneer er juist te weinig bindweefsel is gevormd als gevolg van een verstoring in het genezingsproces.

 

Acnelittekens

Zoals het woord al zegt, zijn dit littekens ten gevolge van acne. De littekens ontstaan meestal op plekken waar de huid ontstoken is. De ene persoon is gevoeliger voor het ontstaan van littekens dan de ander. Voornamelijk bij de aanwezigheid van diepe ontstekingen, zoals bij acne conglobata, wordt veelvuldig littekenvorming gezien.

 

Soorten acnelittekens

  • Rolling littekens; grotere glooiende littekens. Vooral op de wangen en slapen.

  • Boxcar littekens; ronde en ovale littekens met een duidelijke rand, ze kunnen diep en minder diep aanwezig zijn. De wanden en de bodem van dit type litteken zijn vaak erg stug. Vooral op de wangen aanwezig.

  • Icepick littekens; kleine, meestal diepe littekens met een steile wand. Het lijkt alsof daar een ijspriem (icepick) in de huid heeft gestoken. Vooral op de wangen aanwezig.

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?
Het is belangrijk om te beseffen dat een litteken vrijwel nooit geheel zal verdwijnen. Wel kan het uiterlijk van het litteken sterk worden verbeterd. Het kan zachter, vlakker en minder zichtbaar worden. Ook kunnen ongemakken zoals pijn, roodheid en jeuk verminderen.

 

ZO® Skin Health

Voor deze behandeling maken wij gebruik van ZO Skin Health. ZO Skin Health werkt op cellulair niveau om de huid te verzorgen, te herstellen en te onderhouden en is continue bezig om de wetenschap op het gebied van huidgezondheid te verbeteren.

 

ZO Skin Health biedt protocollen die aan te passen zijn voor iedere leefstijl en geschikt zijn voor iedere leeftijd en huidskleur.

 

Meer lezen over ZO Skin Health? Klik hier.
 
ZO® 3 Step Stimulation Peel

Een peel bestaande uit een mix van salicylzuur, trichloorazijnzuur en melkzuur die de huid helderder, rustiger en frisser maakt. Uw poriën worden minder zichtbaar, rimpels en fijne lijntjes worden minder en de huid wordt egaler.

ZO® Controlled Depth Blue Peel
Deze krachtige peel met trichloorazijnzuur zorgt voor een vermindering van pigment, acnelittekens, fijne lijntjes en rimpels, acne en een grove structuur. De peel verbetert de algehele conditie van de huid en is geschikt voor alle huidtypes.

Dermapen
De Dermapen maakt door middel van vibrerende naaldjes kleine kanaaltjes in de huid. Dit stimuleert en activeert het herstelproces van de huid en daarmee de aanmaak van collageen. Geschikt bij huidveroudering en (acne) littekens.


Lasertherapie
Geschikt voor het behandelen van roodheid, couperose, pigment, verheven huidlaesies en littekens.

cosmetique-totale-behandeling5.jpg

AFSPRAAK INPLANNEN LASERTHERAPIE

Maak eenvoudig online een afspraak en kom langs in de HuidAcademie.

bottom of page